lokakuu 26 2013

Vaihda vinkkeliä – antaudu erilaiselle

Torstaina 24.10. kokoonnuimme toiselle ArtFlowYoga-kerralle Riihimäen taidemuseoon. Tanja oli valinnut meille virittäytymiseen Anssi Taulun Organic city -teoksen. Organic city on installaatio, joka on käynyt jo muuallakin esimerkiksi Seinäjoen Taidehallissa. Pahvilaatikoista rakennettu pesä näyttää ulkoapäin epämääräiseltä kasalta, mutta hurmaa välittömästi, kun joogi astuu sisälle teokseen. Ampiaisenpesiä muistuttavat veistokset roikkuvat katosta punaisessa valossa ja pehmeä matto hyväilee jalkapohjia. Taiteilijan ohjeita noudattaen emme tyydy vain ihastelmaan kauniita veistoksia, vaan asetumme makaamaan lattialle. Vaihdamme näkökulmaa tavanomaisesta erikoiseen. Silmiemme eteen avautuu huikea näkymä maisemaan, joka voisi olla vaikka ulkoavaruuden kylä tai tulevaisuuden suurkaupunki.

Organic-city OC-istuen OC-maaten Ampiaspesat

 

Pohdimme näkökulman vaihtamista myös omissa ajatuksissamme. Löytyisikö ratkaisut pattitilanteisiin helpommin, jos astuisimme vähän sivuun totutuista ajattelumalleista? Olisiko helpompi antaa anteeksi, jos katsoisikin asiaa toisesta vinkkelistä? Voisinko olla tyytyväisempi elämääni, jos valitsisin vertailukohteet toisin?

Näkökulmavaihtoehtojen lisäksi Taulun teos herättää myös ajatuksia ainutkertaisuudesta ja katoavaisuudesta. Tämäkään teos ei siirry Riihimäen taidemuseosta mihinkään tällaisenaan, vaan näyttelyn jälkeen pahvilaatikot lähtevät kierrätykseen. Silti se ei ole olemassa nyt ensimmäistä kertaa, mutta ei myöskään viimeistä. Seuraava Organic city rakennetaan taas uusista materiaaleista uuteen, vaikka sen idea pysyy samana. Mitä tapahtuu taideteokselle nimeltä Ihminen?

Päästiinpä taas syviin vesiin. Seuraavan kerran näemme 7.11. klo 18 ja taas Riihimäen taidemuseossa.